Zrazy wołowe nadziewane chrzanem

(6 porcji)

50 dag mielonego mięsa wołowego, czerstwa kajzerka, jajko, pieprz i sól, mała cebula, 6 łyżek oleju, 2 łyżki mąki.
Na farsz: 2 łyżki startego chrzanu, żółtko, łyżka masła, pół łyżeczki cukru.
Na sos do zrazów: łyżka mąki, pół szklanki rosołu (może być z kostki), pól szklanki śmietany, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, kawałek liścia laurowego, sok z cytryny do smaku.

1. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozdrobnić widelcem.
2. Mięso wyrobić z podsmażoną cebulą, odciśniętą kajzerką, jajem, pieprzem i solą. Podzielić mięso na 6 części.
3. Chrzan wymieszać z masłem, cukrem i żółtkiem.
4. Z mięsa uformować 6 płaskich kotletów, na każdym ułożyć porcję farszu i dokładnie zwinąć, formując dłońmi podłużny, wrzecionowaty kształt, obsypać zrazy mąką, obsmażyć na pozostałym oleju, odłożyć.
5. Do pozostałego na patelni oleju wsypać mąkę, wlać rosół i śmietanę, dodać pieprz, liść laurowy i ziele angielskie, doprawić sos solą, pieprzem i sokiem cytrynowym oraz cukrem.
6. Do sosu włożyć zrazy i gotować 30 minut.

Zrazy tak przygotowane są najsmakowitsze z dodatkiem kaszy gryczanej lub perłowej ale równie dobrze będą smakować z kluskami kładzionymi lub makaronem.