Wielkanocny pomocnik
Oczywiście w innych miejscach naszej internetowej witryny i w licznych książkach znaleźć można setki przepisów na świąteczne przysmaki. Jednak trzeba poświęcić na poszukiwania sporo czasu. Proponujemy nasze ostatnie kulinarne doświadczenia, ostatnio poznane smaki, które wydały nam się godne by urozmaicić nimi Państwa stół. Proponujemy kilkanaście zupełnie nowych przepisów. Z pewnością w te dni przydadzą się Państwu. Zaplanujcie świąteczne menu biorąc pod uwagę nasze propozycje.
Prosimy także o informacje, które przepisy przypadły Państwu szczególnie do gustu. Będzie nam miło, jeśli polubicie to, co i my.
Barbara i Piotr Adamczewscy
Dania mięsne na zimno i na ciepło
W te święta szczególnie wiele podaje się mięs – taka tradycja. Warto pomyśleć o zupełnie nowych, nie wypróbowanych dotąd przepisach, o niecodziennych produktach i – niecodziennych efektach.
Ale i z tych produktów, które często goszczą na naszych stołach, można wyczarować niezwykłe, pyszne dania, do czego zapraszamy.
Filet z kurczaka zapiekany ze szpinakiem
Francuski pasztet wiejski
Gęś nadziewana kaszą z grzybami
Kaczka faszerowana
Kaczka pieczona z owocami
Piersi indycze w sosie z mango
Polędwica z rożna
Rolada z kropką
Schab w galarecie
Szynka świąteczna inaczej
Różności na wielkanocny stół
Te święta kojarzą nam się raczej z posiłkami mięsnymi, urozmaiconymi, pachnącymi, na które nabieramy ochoty w tygodniu przedświątecznym. Nie zawsze mamy pomysły, aby przygotować jeszcze coś, jakieś danie dla jaroszy czy po prostu dobrą zupę. A może warto?
Bakłażan pod pierzynką
Fenkuł smażony
Jajka faszerowane fetą
Zupa wiosenna z zielonych ogórków
Ciasta i mazurki
Baba puchowa
Gotowany sernik
Mazurek cygański
Mazurek-marmurek
Mazurek pomarańczowy
Miodowy mazurek
Pascha
Sękacz wielkanocny
Komentarze
Szanowna Pani, brakuje mi przepisu na mazurek marcepanowy. Czy można go dodac? Bardzo proszę i pozdrawiam
Maria
Już dodany. Powinien od dziś być przepisach.
A na wszelki wypadek dodam i tu:
Mazurek marcepanowy według Marii Monatowej
Na ciasto: 40 dag cukru,20 dag mielonych migdałów ( do kupienia w dużych sklepach w działach z bakaliami),16 dag (mniej więcej 0,75 szklanki ) mąki,10 dag masła, jajo, sok z cytryny. 2 suche wafle do wyłożenia formy
Na lukier: około pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny.
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, rozwałkować, rozłożyć na waflach umieszczonych w foremce.
2.Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec, aż mazurek stanie się złocisty. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
3.W kubeczku utrzeć cukier puder z dodawanym po parę kropli sokiem cytrynowym. Kiedy osiągnie konsystencję śmietany, dekorować nim wierzch mazurka wylewając na powierzchni ciasta dowolne wzorki lub po prostu rozsmarować szerokim nożem.
Kiedy lukier zastygnie, kroić mazurek na kawałki wielkości wskazującego palca.
Serdecznie dziękuję za przepis na mazurek marcepanowy. Będziemy objadając się nim smacznie o Państwie myśleli
Takiej zupy jeszcze nie jadłam – przepyszna!
gorąco polecam 🙂