Pascha

50 dag dobrego, tłustego białego sera,3 żółtka, szklanka śmietanki 30 proc.,10 dag masła, czyli pół kostki, szklanka cukru, pół laski wanilii, po pół szklanki: małych rodzynek, orzechów włoskich, siekanych migdałów oraz smażonej w cukrze skórki pomarańczowej. Płat gazy aptecznej.

1. Ser zemleć w maszynce trzykrotnie.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę,
3. Zagotować śmietankę z wanilią, dodać do żółtek, wymieszać, przelać znów do garnka, gdzie gotowała się śmietanka i powoli podgrzewać, lecz nie gotować.
4. Do ciepłej masy dodać ser, wszystkie bakalie, wymieszać.
5. Gazą wyłożyć duże sitko nylonowe. Wylać masę do tak przygotowanego sitka i przycisnąć talerzykiem o odpowiednim przekroju, aby jak najsilniej wycisnąć płyn.
6. Wystudzoną i odciśnięta paschę wyłożyć jak babkę na talerz i przybrać dowolnymi bakaliami.