Piersi indycze w sosie z mango

(8-10 porcji)

Około 1 kg piersi indyczej, owoc mango (powinien być dojrzały), łyżeczka startego świeżego imbiru, pół łyżeczki drobniutko posiekanej skórki cytrynowej, łyżeczka posiekanych liści kolendry, pół szklanki białego wina, sól, pieprz, pół szklanki oliwy lub oleju do smażenia.

1. Owoc mango obrać, wyciąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę, jak na sałatkę warzywną.
2. Z mięsa uformować 8-10 kotletów, które lekko zbić, posolić, posypać pieprzem i obsmażyć na oliwie.
3. Do usmażonych na patelni kotletów dodać mango, imbir, kolendrę i skórkę cytrynową, wlać wino, posypać pieprzem i solą, okryć pokrywką i dusić 5 minut na niedużym ogniu.
4. Jeśli powstało zbyt dużo sosu lub jest on za rzadki można mięso wyjąć a sos odparować, po czym znów włożyć mięso do sosu, zagrzać i podawać.

Doskonale smakuje takie danie z ryżem lub kaszą kuskus.