Surówka ze szpinaku z pestkami słonecznikowymi
(4-6 porcji)
40 – 50 dag szpinaku, pół szklanki pestek słonecznikowych. Na sos jogurtowy szklanka śmietany jogurtowej lub gęstego jogurtu, nieduża soczysta pomarańcza, łyżka dobrej musztardy, sól, cukier i pieprz do smaku.
1. Przygotować sos: wymieszać jogurt z sokiem z pomarańczy i posiekanym drobno 2 – centymetrowym paskiem skórki pomarańczowej, musztardą, cukrem, solą i pieprzem według smaku.
2. Szpinak obrać, poobrywać szypułki, dokładnie opłukać a następnie wysuszyć.
3. Pestki słonecznika wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię i uprażyć, ostudzić.
4. Szpinak posypać pestkami, polać sosem i wymieszać. Podawać od razu.
Jeżeli kupi się paczkowany, obierany szpinak wystarczy 250-gramowa paczka i pozostaje nam już jedynie umyć, ewentualnie oberwać zbyt długie łodyżki. Taki młody szpinak jest bardzo smakowity.