Makaron z bakłażanem

(6 porcji)

Paczka makaronu rurki (50 dag), 2 czerwone papryki, duży bakłażan, ząbek czosnku, łyżka tartej bułki, 2 łyżki posiekanej bazylii, na koniec łyżeczki mielonej ostrej papryki, 6 łyżek oliwy, łyżka masła, sól, 4 łyżki startego parmezanu.

1. Bakłażan pokroić w kostkę, zostawić w durszlaku na godzinę, aby obciekł. Po tym czasie opłukać bakłażanowe kostki osuszyć w papierowym ręczniku kuchennym i obsmażyć w 3 łyżkach oliwy.
2. Papryki pokroić w paski i poddusić je na maśle i 3 łyżkach oliwy.
3. Połączyć paprykę i bakłażany, dodać bazylię i dusić 5 minut wszystko razem.
4. Zestawić całość z ognia, dodać tartą bułkę.
5. Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
6. Odcedzony makaron wrzucić do warzyw, dodać ostrą paprykę, starty parmezan i wszystko wymieszać.