Śledzie po milanowsku
50 dag filetów s śledziowych, 3 średnie cebule, jedna trzecią szklanki oleju słonecznikowego, 2 łyżki cukru, spora szczypta mielonego pieprzu, ćwierć szklanki octu 6%, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 listki laurowe.
1. Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie i wymoczyć, w zależności od tego jak bardzo są słone: te najbardziej słone nawet przez całą noc. Wymoczone filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
2. Cebulę posiekać i poddusić na oleju. Kiedy się zeszkli dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
3. Do uduszonej cebuli dodać pieprz, przecier pomidorowy i liście laurowe, ew. odrobinę soli.
4. Kawałki śledzi układać w słoju lub salaterce, przekładając wystudzonym gęstym sosem.
Śledzie najsmaczniejsze są po co najmniej jednej dobie.