Śledzie marynowane zwyczajnie

16 płatów filetów śledziowych, 2 łyżki musztardy.
Na marynatę: szklanka octu 6%, szklanka wody, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 duże cebule, 2 liście laurowe, łyżeczka cukru, łyżeczka do kawy mielonego pieprzu.

1. Płaty filetów zalać zimną wodą i moczyć około 3 – 4 godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Gdyby nadal były za słone – moczyć jeszcze.
2. Wymoczone płaty osuszyć, posmarować musztardą, posypać lekko pieprzem i składać po dwa, musztardą do środka. Układać w słoju.
3. Przygotować marynatę: zagotować ocet z wodą, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, pieprz i ziele angielskie oraz liść laurowy. Ostudzić.
4. Zimną marynatą zalać śledzie, okryć szczelnie folią do żywności lub przykrywką i odstawić na 2 dni do lodówki.