Śledzie solone smażone w cieście

2 paczki filetów w oleju albo 50 dag filetów (matjasów).
Na ciasto: 2 jaja, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron, 5 łyżek śmietany 18% trzy czwarte szklanki mąki. Do smażenia: pół szklanki oleju.

1. Śledzie z paczki opłukać z oliwy w ciepłej wodzie, zalać szklanką zimnej wody na pól godziny. Śledzie z zalewy solnej wymoczyć kilka godzin, w zależności od ich smaku: w czasie moczenia trzeba próbować.
2. Wymoczone śledzie osuszyć, zwinąć każdy filet w rulonik, spiąć wykałaczką.
3. Przygotować ciasto: wymieszać połowę mąki z olejem, śmietaną i żółtkami, dodać ubitą z białek pianę i powoli dosypywać pozostałą mąkę, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki.
4. Rozgrzać w głębszej patelni olej, kiedy jest gorący nabijać na widelec ruloniki śledziowe, maczać je w cieście i smażyć ze wszystkich stron na złocisto.

Smażone w cieście śledzie podaje się z ziemniakami i z jakimkolwiek sosem pomidorowym lub chrzanem wymieszanym ze śmietaną.