Pipki, czyli nadziewana skóra z gęsiej szyjki
skóra z gęsiej lub kaczej szyjki (nieprzerwana w żadnym miejscu)
6 sporych kartofli
2 cebule
3 łyżki gęsiego smalcu lub oleju czy oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka do kawy pieprzu
spora szczypta cukru
1 jajo
ewentualnie: 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki i na czubek łyżeczki papryki ostrej
Skórę z szyjki oczyścić, jeden jej koniec zaszyć białą bawełnianą nicią. Kartofle utrzeć na drobnej jarzynowej tarce, cebulę na drobnej zwykłej tarce. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, aż stanie się złocista. Wymieszać z tartymi kartoflami, doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać jajo. Dokładnie wymieszać farsz i nadziać nim dość luno skórę, po czym związać lub zaszyć drugi jej koniec.
Gotować 20 minut w niewielkiej ilości osolonej wrzącej wody, po czym dopiec jeszcze około godziny w piekarniku, najlepiej wraz z piekącym się drobiem. Podawać jako doskonały dodatek do pieczonej gęsi czy kaczki lub jako samodzielne danie, pokrojone na plastry.
Gęsie pipki to jedno z najsłynniejszych w potocznej świadomości dań kuchni żydowskiej. Trwają jednak spory pomiędzy dzielnicami Polski, czy nie nosi tej nazwy raczej potrawa z gęsich żołądków. Smakosze jednak zgodnie twierdzą, że jest to na pewno gęsia szyjka, mają natomiast różne poglądy na jej przyrządzanie.
Komentarze
CHICKEN CORMA oryginalny przepis
na olej wrzucic zmiksowana cebule,kurczaka,zmielony swiezy imbir,podsmazyc ,zalac naturalnym jogurtem ewentualnie smietana 18%,dodac curry spice i dusic potrawa gotowa jesli caly sos bedzie sie lekko warzyc