Pieczony grzyb z jabłek
ok. 4 szklanek mleka
7 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
810 jabłek
3 łyżki rodzynek
3 łyżki siekanych migdałów
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Jabłka wydrążyć i w miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych włożyć wymieszane: rodzynki, 2 łyżki migdałów, 2 łyżki cukru i cynamon. Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym. Utrzeć żółtka ze szklanką cukru, dodać mleko wymieszane z mąką, pozostałe migdały i ubitą na sztywno pianę z białek. Zalać tą mieszaniną jabłka i wstawić na godzinę do piekarnika (170180°C).
Komentarze
Może Śląskie?
Oczywiście – „Ś” gdzieś zniknęło. Już poprawione.