Bułki domowe
1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 4 jajka, kostka masła lub margaryny, szklanka mleka, jajko do posmarowania bułek, mak do posypania, łyżka oleju do natłuszczenia formy.
1. Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 1/2 godz.
2. Do miski wsypać przesianą mąkę, wybić 4 jaja, dodać sól, roztopione masło lub margarynę i wyrośnięte drożdże.
3. Wszystko dobrze wyrobić, można to zrobić mikserem i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Urywać po kawałku wyrośniętego ciasta, formować kulki i układając na wysmarowanej blasze spłaszczać, aby nadać formę bułeczki. Pozostawić odstępy ok. 3 cm, gdyż podczas pieczenia bułeczki urosną.
5.Posmarować bułeczki rozmieszanym z łyżką wody jajkiem i posypać makiem.
6. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (170 st C) około 15-20 minut.
Komentarze
bulki pyszne, chociaz musialem zmienic ciasto bo z waszego przepisu nie szlo ugniesc go 🙂 pozdrawiam:)
Każdy powinien wnosić do przepisów kuchennych odrobinę własnej inwencji,sądzimy zatem ,że na tym polegała zmiana,jakiej Pan dokonał.A przepis jest wypróbowany i dobry,więc jest Pan odkrywcą nowego przepisu.Gratulujemy!
w którym momencie tego przepisu trzeba dodać mleko (czy dobrze podejrzewam, że powinno być to w pkt. 2)?
Myślę, że LES miał kłopoty, bo jako składnik występuje szklanka mleka, a potem w przepisie już jej nie ma.
Serdecznie pozdrawiam, MałgosiaW 🙂
To roztargnienie spowodowało, że mleko wyparowało z przepisu. Trzeba je wlać wraz z roztopionym masłem czyli w pkt. 2
Przepraszamy!