Bułki domowe

1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 4 jajka, kostka masła lub margaryny, szklanka mleka, jajko do posmarowania bułek, mak do posypania, łyżka oleju do natłuszczenia formy.
1. Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 1/2 godz.
2. Do miski wsypać przesianą mąkę, wybić 4 jaja, dodać sól, roztopione masło lub margarynę i wyrośnięte drożdże.
3. Wszystko dobrze wyrobić, można to zrobić mikserem i pozostawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Urywać po kawałku wyrośniętego ciasta, formować kulki i układając na wysmarowanej blasze spłaszczać, aby nadać formę bułeczki. Pozostawić odstępy ok. 3 cm, gdyż podczas pieczenia bułeczki urosną.
5.Posmarować bułeczki rozmieszanym z łyżką wody jajkiem i posypać makiem.
6. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (170 st C) około 15-20 minut.