Doskonała sałatka ziemniaczana I
(4 porcje)
8 średniej wielkości ziemniaków, 3 łyżki dobrego majonezu, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 3 – 4 gałązki natki pietruszki ,można dodać maleńką szczyptę ziół prowansalskich albo bazylii.
1. Umyte ziemniaki ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokrajać w kostkę, jak na jarzynową sałatkę.
2. Zieleniny posiekać jak najdrobniej.
3. Obrany czosnek posiekać lub utrzeć z solą, a najlepiej przecisnąć przez praskę i wymieszać z pokrajanymi ziemniakami.
4. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, ale dość ostrożnie, aby nie pokruszyć ziemniaczanych kosteczek. Doprawić do smaku. Pozostawić na 2 – 3 godz. Sałatka ta jest prosta, a naprawdę doskonała, najlepiej podawać ją jako przystawkę, ułożoną na liściach sałaty, przybraną pomidorem.
Komentarze
Zabieram sie za smazenie, moja pietruszka jest w koleczka bo tak ja pokroilam ale napewno bedzie smaczna. Dziekuje za pomysl 🙂
Życzymy więc smacznego. My nie tylko pietruszkę tak przyrządzamy ale i inne warzywa. Czasem na brytfannie układamy w równych szeregach pietruszkę, marchew, paprykę, kabaczki, cukinie. Rezultat jest zawsze wspaniały.