Doskonała sałatka ziemniaczana I

(4 porcje)
8 średniej wielkości ziemniaków, 3 łyżki dobrego majonezu, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 3 – 4 gałązki natki pietruszki ,można dodać maleńką szczyptę ziół prowansalskich albo bazylii.

1. Umyte ziemniaki ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokrajać w kostkę, jak na jarzynową sałatkę.
2. Zieleniny posiekać jak najdrobniej.
3. Obrany czosnek posiekać lub utrzeć z solą, a najlepiej przecisnąć przez praskę i wymieszać z pokrajanymi ziemniakami.
4. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, ale dość ostrożnie, aby nie pokruszyć ziemniaczanych kosteczek. Doprawić do smaku. Pozostawić na 2 – 3 godz. Sałatka ta jest prosta, a naprawdę doskonała, najlepiej podawać ją jako przystawkę, ułożoną na liściach sałaty, przybraną pomidorem.