Śledzie wypiekane z ziemniakami
(4 porcje)
2 śledzie, 15 średnich ziemniaków, cebula, pieprz, 1/2 szklanki śmietany,
4 jajka, łyżka masła
do wysmarowania formy: łyżka masła
do wysypania formy: łyżka tartej bułki
1. Śledzie umyć i namoczyć w zimnej wodzie. Po 4 godzinach obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić mięso w kostkę.
2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Jajka ugotować na twardo i posiekać.
4. Cebulę posiekać bardzo drobno.
5. Wymieszać śledzia, ziemniaki, jajka i cebulę, dodając śmietanę i doprawiając do smaku pieprzem.
6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wyłożyć śledzie z ziemniakami, lekko ucisnąć, wygładzić wierzch i zapiekać w nagrzanym do 190°C piekarniku około 20 minut.