Jesiotr w ostrym sosie
(4-6 porcji)
1 kg jesiotra, nieduża marchew i pietruszka, kawałek selera, 2 cebule,
1/2 szklanki jakiegokolwiek wina, kilka ziaren pieprzu, kawałek liścia laurowego, szczypta imbiru, szczypta słodkiej i na koniec noża ostrej papryki
na sos: 1/2 cytryny, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki jakiegokolwiek wina, 1/2 szklanki rosołu warzywnego z kostki, 2-3 łyżki musztardy, łyżka kaparów, łyżeczka posiekanego kopru, 1/2 łyżeczki cukru
1. Marchew, pietruszkę, cebulę i seler pokroić w paski, dodać pieprz, liść laurowy i obie papryki, na jarzynach położyć kawałki lub całego posolonego jesiotra, wlać wino i 1/2 szklanki wody. Dusić, aż jesiotr będzie miękki.
2. Rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać wino i rosół warzywny. Gotować, aż zacznie gęstnieć.
3. Wyjąć jesiotra na półmisek, usunąć ości i podzielić na kawałki.
4. Warzywa od gotowania ryby wraz z wywarem zmiksować i połączyć
z sosem z masła i mąki. Zagotować, doprawić musztardą, kaparami, koperkiem i cukrem. Polać rybę i wstawić z półmiskiem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, aby potrawa się mocno zagrzała.
Podawać z ziemniakami z wody i gotowaną jarzyną.