Ziemniaki pod beszamelem
(6 porcji)
1 kg ziemniaków, 3 duże ogórki kiszone, 2 duże białe cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz
na beszamel: łyżka masła, 1 1/2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, do posypania: 1/2 szklanki startego żółtego sera
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
2. Cebule pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na maśle.
3. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
4. Przygotować beszamel: na maśle podsmażyć mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać mleko, stale mieszając, i doprowadzić sos do konsystencji śmietany, po czym doprawić go solą i pieprzem.
5. Na żaroodpornym półmisku ułożyć ziemniaki, przekładając je ogórkami i cebulą. Zalać beszamelem i posypać startym serem.
6. Zapiekać potrawę do momentu, kiedy ser stanie się złocisty.