Ziemniaki z wędzonym śledziem
(4-6 porcji)
1 kg ziemniaków, 4 wędzone śledzie, duża cebula, 3 łyżki masła, 3 łyżki startego parmezanu, 1/2 szklanki śmietany, dodatkowo 2 łyżki masła do polania po wierzchu
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plastry.
2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto.
3. Wędzone śledzie obrać ze skóry, usunąć ości, pokroić na niewielkie kawałki.
4. Wymieszać ziemniaki, cebulę i śledzie, ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać śmietaną, posypać parmezanem i polać roztopionym masłem. Zapiekać w piekarniku 30 minut w temperaturze 180°C. Kiedy na wierzchu ser stanie się złocisty, danie jest gotowe.