Kluski ziemniaczane z bułkami
(4-6 porcji)
10 średnich ziemniaków, 4 czerstwe kajzerki, niepełna szklanka mleka,
3/4 szklanki mąki, jajko, sól
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować i przepuścić przez praskę do purée lub rozdrobnić tłuczkiem.
2. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i rozdrobnić (można również przepuścić przez praskę). Połączyć ziemniaki, rozdrobnione bułki i jajko. Mieszając, dodawać mąkę.
3. Zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę. Łyżką nabierać kluski i kłaść je na wrzątek (trzeba zanurzać łyżkę w wodzie).
4. Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na salaterkę.
Kluski ziemniaczane z bułkami podawać z sosem grzybowym lub jakimkolwiek ciepłym sosem. Mogą one także (dla większej liczby osób) stanowić dodatek do dania mięsnego.