Ryż zapiekany ze szpinakiem
(6 porcji)
2 torebki ryżu do gotowania, szklanka startego żółtego sera, 4 jajka,
4-5 łyżek masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, paczka mrożonego szpinaku, ząbek czosnku, sól, pieprz
1. Ugotować jajka na twardo. Wystudzić, obrać, posiekać.
2. Ugotować ryż, odsączyć, wysypać z torebek i wymieszać widelcem. Dodać siekane jajka, sól, pieprz, 1-2 łyżki masła oraz 1/2 szklanki startego sera.
3. Szpinak rozmrozić, najlepiej na sicie lub durszlaku, aby odciekł nadmiar wody.
4. Rozgrzać 1-2 łyżki masła, dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się
i zbieleje, wlewać powoli mleko, stale mieszając. Następnie dodać szpinak
i gotować, dalej mieszając, aż zgęstnieje. Doprawić czosnkiem i solą.
5. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem ułożyć warstwę ryżu, na niej szpinak, znów ryż i posypać pozostałym startym serem.
6. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C na 15-20 minut. Kiedy ser zacznie się rumienić, danie jest gotowe.