Racuchy szczypiorkowe
(4 porcje)
1 1/2 szklanki mąki, 2 szklanki wrzącej wody, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany, 2 łyżki masła, 3 jajka, łyżka siekanego szczypiorku, sól, 1/2 szklanki oleju lub oliwy do smażenia
1. Zagotować wodę z masłem.
2. Do garnka wsypać mąkę, po czym wlać do niej, energicznie mieszając, wrzącą wodę. Wymieszane ciasto odstawić do ostygnięcia.
3. Do chłodnego ciasta dodać żółtka, jogurt lub śmietanę, sól, wreszcie ubite na sztywną pianę białka oraz posiekany szczypior.
4. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką racuchy wielkości połowy dłoni i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z surówką, zieloną sałatą lub gotowanymi warzywami.