Pierogi z makiem
(4-6 porcji)
30 dag maku, szklanka mleka, szklanka wody, łyżeczka masła, łyżka miodu, cukier i olejek migdałowy do smaku, ewentualnie garść rodzynek
Ciasto według przepisu podanego powyżej.
1. Mak sparzyć na sicie, zalać mlekiem z wodą i gotować 30 minut. Odcedzić na gęstym sicie. Ostudzić i zemleć w maszynce przez gęste makowe sitko.
2. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu, dodać zmielony mak i tartą bułkę oraz cukier do smaku. Jeszcze chwilę smażyć, dodając olejek zapachowy i wreszcie rodzynki.
3. Na krążki ciasta nakładać po trochu farszu i zlepiać starannie brzegi pierogów.
4. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.
Podawać z roztopionym masłem, śmietaną i cukrem.