Mądrzyki lub małdrzyki
(4 porcje)
1/2 kg dobrego, miękkiego sera białego, 2 całe jajka, ok. 2 szklanek mąki
(w zależności od wilgotności sera), łyżeczka cukru, sól do smaku
do smażenia: 2 łyżki masła, 4 łyżki dobrego oleju
1. Ser zemleć w maszynce, rozetrzeć z jajkami, solą i cukrem.
2. Do masy serowej dodawać po trochu mąkę, aby uzyskać ciasto, które da się rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
3. Z rozwałkowanego na stolnicy na grubość 1-1 1/2 cm ciasta wykrawać kieliszkiem lub szklaneczką okrągłe placuszki. Można także formować kulki i spłaszczać je dłonią.
4. Na patelni rozgrzać masło z olejem, smażyć mądrzyki na rumiano.
Podawać gorące, z dodatkiem śmietany lub z jogurtem dla tych, którzy wolą lżej jadać.