Postna zupa cytrynowa
(4 porcje)
2 marchwie, kawałek selera, por, pietruszka, cebula, 5 ziaren pieprzu,
2 ziarnka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, 1/2 szklanki drobnej kaszy perłowej (lub w torebce do gotowania), łyżka masła, 1/2 szklanki dobrej, kwaśnej śmietany, cytryna, sól, cukier do smaku
1. Warzywa obrać, zalać 3 szklankami wody, dodać pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli. Ugotować wywar. Przecedzić.
2. Kaszę perłową ugotować w szklance wody, po czym dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Połączyć z wywarem, dodać łyżkę masła, zagotować. Doprawić śmietaną i wymieszać.
3. Cytrynę dokładnie wyszorować, pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy. Nakryć na chwilę pokrywką, aby wydobyć cytrynowy aromat.
To tradycyjna polska zupa, jednak popularniejsza od postnej była zawsze w wersji mięsnej, gotowana na cielęcinie.