Makaron jak u mamy
3 szklanki mąki, 2-5 jaj, woda, sól
1. Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić w kopczyku dołek i wbić jajka. Zagarniając najpierw nożem, mieszać oba te składniki, następnie wyrabiać dłońmi
i jednocześnie dolewać po kilka kropli zimnej wody, aby powstało gładkie
i dość twarde ciasto.
2. Zagniecione ciasto rozwałkować na placki (z tej proporcji powinno się otrzymać trzy sztuki), lekko posypać mąką i odłożyć na chwilę, aby wierzch ciasta przesechł.
3. Lekko obsuszone ciasto pokroić w 10-centymetrowe paski, ułożyć jeden na drugim i pokroić na cienkie lub nieco grubsze kluski według potrzeby.
4. Gotować makaron w dużej ilości osolonej wody, mieszać, najlepiej widelcem, aby makaron się nie skleił. Gotowy makaron wylać na durszlak i przelać przegotowaną zimną wodą.
Domowy makaron ? w przeciwieństwie do włoskiego fabrycznego ? trzeba przelewać wodą, aby zapobiec jego sklejaniu się.
Jeśli jesteśmy oszczędni, liczbę jaj użytych do przygotowania makaronu możemy zmniejszyć lub zwiększyć (do dobrego makaronu dodaje się nawet 10 jaj na kilogram mąki), jeśli jesteśmy rozrzutni.
Jeśli przygotujemy zbyt wiele makaronu, możemy rozłożyć go na czystej ściereczce, ususzyć i przechować w suchym miejscu. Ugotowany jakiś czas później będzie równie doskonały.
Kształt makaronu warto dostosować do potrawy, której ma towarzyszyć. Cienki makaron nadaje się do rosołu i niektórych zup, grubszy do mięs, a pokrojone w kwadraciki łazanki możemy użyć do przyrządzenia pysznej potrawy, jaką są łazanki z kapustą.