Łazanki z kapustą

1 kg kiszonej kapusty, 2 średnie cebule, 5 dag suszonych grzybów, 2 łyżki oleju, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki masła, ? kg gotowego makaronu o kształcie łazanek (kwadratów lub prostokątów), ewentualnie pokrojony w kostkę boczek wędzony, podsmażony na chrupko


Uwaga! Można przygotować domowe łazanki z ciasta jak na ?Makaron jak u mamy?.

1. Kapustę przepłukać zimną wodą, posiekać i zalać wodą tak, aby cała była zanurzona. Gotować do miękkości, odparowując prawie całą wodę. Ostudzoną kapustę wycisnąć.
2. Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody i po godzinie ugotować. Wywar wlać do kapusty. Grzyby posiekać.
3. Cebule posiekać drobno, podsmażyć na oleju, dodać kapustę, posiekane grzyby, sól i pieprz. Kilka minut podsmażać.
4. Łazanki ugotować, odcedzić. Wymieszać z kapustą.
5. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, wyłożyć łazanki z kapustą, wygładzić wierzch, położyć kilka kawałeczków masła lub posypać usmażonymi skwarkami z wędzonego boczku. Zapiekać około 40 minut w piekarniku o temperaturze 170?C.