Placuszki z sera i cukinii
Wąska cukinia wagi 80 dag (chodzi o to, aby nie miała zbyt rozwiniętych pestek), szklanka startego na tarce żółtego sera, 4 jajka, 3-4 ząbki czosnku, 8 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka soli, pieprz, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Do smażenia ? szklanki oleju.
1. Cukinię obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
2. Do cukinii dodać jajka, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Dodać mąkę do cukinii wraz ze startym serem, wymieszać masę, doprawić pieprzem, posiekaną zieloną pietruszką.
5. Rozgrzać na patelni olej i łyżką nakładać niewielkie placki, które po usmażeniu na złocisto z obu stron podawać z dodatkiem pomidorów, zielonej sałaty lub surówki z białej kapusty.