Zupa czosnkowa

Duża główka z czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki lub wywaru z warzyw, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, łyżeczka ziół prowansalskich, 2 żółtka, 4 łyżeczki startego parmezanu.
Jako dodatek: 2 szklanki bułki pokrojonej w kostkę, łyżeczka masła.

1. Pokrojona w kostkę bułkę suszyć na suchej patelni. Kiedy brzegi kosteczek zacznie się rumienić dodać masło i wymieszać. Przełożyć grzanki do salaterki.
2. Zagotować wywar lub rosół warzywny z kostki z liściem laurowym, zielem angielskim i ziołami prowansalskimi.
3. Czosnek podzielić na ząbki, obrać, przecisnąć przez praskę dodać do wywaru, gotować 5 minut po czym przecedzić.
4. Wymieszać żółtka z 2 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać, już nie gotując silnie podgrzać.
Podawać zupę w filiżankach posypaną po wierzchu parmezanem, osobno w salaterce grzanki.