Piernik na Boże Narodzenie
3 szklanki mąki pszennej, 25 dag miodu, ? szklanki cukru, 4-5 łyżek masła, ? szklanki piwa, 5 jaj, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, torebka gotowej przyprawy do pierników, dowolne bakalie: rodzynki, siekane migdały lub orzechy, krojone figi i suszone śliwki
do wysmarowania formy: łyżka masła lub oliwy
1. Do garnka wsypać 2 łyżki cukru, podgrzać, a kiedy cukier się zrumieni, wlać piwo, rozpuszczając karmel. Do ciepłego roztworu karmelowego dodać miód. Ostudzić płyn.
2. Utrzeć masło z żółtkami i resztą cukru.
3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Dodać utarte żółtka, rozpuszczony karmel z miodem, posiekane bakalie i dokładnie wymieszać.
4. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta.
5. Przelać ciasto do wysmarowanej formy. Piec około godziny w temperaturze 180-190?C, sprawdzając, czy jest gotowe, za pomocą zaostrzonego patyczka.
Piernik to jedno z typowych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Utrzymuje długo świeżość dzięki dużej zawartości miodu.