Sernik na zimno

60-70 dag białego tłustego sera (doskonały jest serek homogenizowany), 3 jajka, kostka masła (25 dag), 2 czubate łyżki żelatyny w proszku, szklanka cukru, zapach według gustu, dodatki bakaliowe według gustu

1. Ser zemleć w maszynce (o ile nie jest to serek homogenizowany).
2. Żelatynę przygotować według przepisu: zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody i rozmieszać lub zalać taką samą ilością zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do sera, wymieszać, dodać zapach i bakalie.
4. Do sera dodać ostudzoną żelatynę i starannie wymieszać.
5. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
6. Sernik umieścić w wyłożonej folią aluminiową tortownicy i oziębić w lodówce.