Najlepsza szarlotka
? kg mąki, szklanka cukru, całe jajo i 2 żółtka, kostka (25 dag) masła, 3 łyżki gęstej śmietany (18%), proszek do pieczenia proporcjonalnie do ilości mąki
na nadzienie: 1 kg winnych jabłek, cukier do smaku, ? łyżeczki cynamonu
do posmarowania formy: łyżka masła
1. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, wlać ? szklanki wody i chwilę dusić pod pokrywką. Kiedy jabłka się rozgotują, dodać ? próbując ? cukier i na koniec cynamon.
2. Przygotować ciasto: wymieszać najpierw wszystkie sypkie produkty: mąkę, proszek i cukier.
3. Dodać masło i przesiekać nożem, następnie dodać jajko i żółtka oraz śmietanę i zarobić ciasto dłońmi.
4. Uformować z ciasta kulę i w plastikowym woreczku włożyć na 2 godziny do lodówki.
5. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: połowę rozwałkować
i wyłożyć dno formy, na wierzchu kładąc nadzienie z jabłek.
6. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nim jabłka. Można wałkować po małym prostokącie ciasta i nakrywać szarlotkę stopniowo (miejsca spojeń między kawałkami ciasta zasklepią się w czasie pieczenia). Najłatwiej wałkować ciasto kruche, jeśli nakryje się je folią do artykułów spożywczych lub woreczkiem plastikowym. Dzięki temu nie przyklei się do wałka.
7. Szarlotkę piec w temperaturze 200?C około 45 minut. Gdyby zbyt silnie się rumieniła ? można nakryć kawałkiem folii aluminiowej.
Z tych proporcji można upiec szarlotkę w foremce wielkości mniej więcej 25 x 35 cm.