Sernik delikatny

1 kg dobrego sera, 8 jaj, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka kaszy manny, 1 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki masła, zapach wanilinowy lub najdrobniej posiekany kawałek laski wanilii, rodzynki do wysmarowania formy: łyżka masła

Jeżeli to możliwe, można rozwałkować cienki placek kruchego ciasta jako spód dla sernika (warto go najpierw podpiec na złoto), na samym wierzchu zaś poukładać kratkę z pasków pozostałego ciasta.

1. Biały ser powinien być bardzo miałki, gładki, a więc jeśli nie jest to specjalny ser przeznaczony na serniki, trzeba go zmielić w maszynce lub w malakserze.
2. Do sera dodać żółtka, masło, mąkę, kaszę, zapach i dobrze utrzeć.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec do sztywnej już piany dodawać po trochu cukier. Kiedy cukier nieco się rozpuści, dodać pianę powoli do sera i wymieszać. Na koniec ewentualnie dodać bakalie.
4. Piec w temperaturze 190?C około godziny.

Serniki to tradycyjne polskie wypieki, od setek lat istniejące w naszej kuchni. Ser na sernik powinien być miękki, wilgotny, raczej tłusty i zmielony na bardzo gładką masę.
Do sernika trzeba dodawać odpowiednią liczbę jaj: jeśli dodamy ich za mało, sernik będzie się kruszył.