Pieczeń cielęca
kawałek mięsa cielęcego od szynki (co najmniej 1 ? kg), 2 łyżki soku cytrynowego, łyżka masła, ? łyżeczki majeranku, ząbek czosnku, sól
1. Mięso powinno być ładnie uformowane, w jednym walcowatym kawałku. Należy je posolić, skropić sokiem cytrynowym, posypać majerankiem i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Rozgrzać na patelni masło (niezbyt mocno) i zrumienić mięso ze wszystkich stron.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180?C. Przełożyć mięso do brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec, jak najczęściej polewając wytworzonym sosem. Kiedy mięso jest już miękkie ? odkryć i jeszcze zrumienić.
Pieczeń cielęca jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno, krojona w cienkie plasterki.
Musi być jednak bardzo miękka, czyli odpowiednio długo pieczona.