Bitki cielęce z pieczarkami
? kg mięsa cielęcego (najlepiej z udźca), 2 łyżki mąki, łyżka masła, 2 łyżki oleju, średnia cebula, 15 dag pieczarek, ? szklanki śmietany 18%, sól, pieprz
1. Pokroić mięso na plasterki. Zbić dość mocno tłuczkiem, formując zgrabne, owalne bitki.
2. Rozgrzać olej z masłem, panierować bitki w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz Kiedy obsmażą się z obu stron, zdejmować z patelni i smażyć następne.
3. W rondelku układać warstwę bitek, na niej pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekaną cebulę, po czym znów bitki, pieczarki i cebulę. Każdą warstwę przesypywać solą i pieprzem. Wlać ? szklanki wody i powoli dusić bitki, aż staną się zupełnie miękkie. Od czasu do czasu nabierać łyżką sos spod mięsa i polewać je z wierzchu.
4. Kiedy bitki są miękkie, zalać je śmietaną i poczekać, aż w trakcie gotowania utworzy się gęsty sos ? w razie potrzeby można go lekko posolić.
Bitki cielęce doskonale smakują z kluskami kładzionymi, ryżem lub makaronem włoskim.