Cielęcina w sosie potrawkowym

1 kg mięsa cielęcego z łopatki, 2 marchwie, pietruszka, cebula lub por, kawałek selera lub 2 łodygi selera naciowego, sól, 3 ziarna pieprzu, ewentualnie 2 ziarna ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego
na sos: łyżka masła, łyżka mąki, 1-2 szklanki wywaru z cielęciny, sól, ewentualnie odrobina soku cytrynowego

1. Cielęcinę umyć, włożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i przyprawy, zalać 5 szklankami wrzącej wody. Gotować do zupełnej miękkości.
2. Przygotować sos: rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, wlać najpierw szklankę wywaru i w miarę jak sos gęstnieje, dolewać (w razie potrzeby) pozostały. Amatorzy mogą doprawić sos odrobiną soku cytrynowego.
3. Mięso podzielić na porcje i polać sosem.

Potrawkę podaje się z ryżem lub ziemniakami purée. Jest to danie niezwykle delikatne w smaku. Można do niego podać na przykład marchew gotowaną lub surówkę z marchwi.