Racuchy drożdżowe
1 ? szklanki mąki, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2-3 łyżki cukru, szczypta soli, 1 ? łyżki masła, 2 jajka
do smażenia: ? szklanki oleju
jako dodatek: cukier lub konfitury
1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
2. Do miski z mąką dodać drożdże, żółtka, roztopione masło i chwilę wyrabiać ciasto.
3. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier.
4. Do ciasta dodać pianę i wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki.
5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć
z obu stron na jasnobrązowo.
Racuchy należy podawać świeże, gorące, aby nie opadły i nie stały się gumowate.