Ryż z jabłkami
szklanka ryżu, 2 szklanki mleka, ? szklanki rodzynek, 4 spore kwaśne jabłka,
2 łyżki masła, niepełna szklanka cukru, na koniec łyżeczki cynamonu lub cukru wanilinowego albo kawałek wanilii
do wysmarowania formy: łyżka masła
do wysypania formy: łyżka tartej bułki
1. Ugotować ryż z mlekiem i szczyptą soli na sypko.
2. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki i chwilę podsmażać z masłem i połową cukru, aż się rozgotują.
3. Ryż wymieszać z rodzynkami i pozostałym cukrem.
4. Wysmarować żaroodporną formę masłem, wysypać tartą bułką.
5. Rozłożyć warstwę ugotowanego ryżu, na niej warstwę uduszonych jabłek
i znów ryż, w razie potrzeby powtórzyć te działania. Wierzch ryżu wygładzić łyżką.
6. Zapiekać ryż z jabłkami w temperaturze 180?C około 20 minut.