Sałatka z cykorii z serem roquefort
(4 porcje)
2 duże kolby cykorii, 2 słodkie gruszki, 10 dag sera roquefort, 8 połówek orzechów włoskich
na sos: 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka oleju z orzechów włoskich, sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotować sos, dokładnie mieszając w słoiku typu twist wszystkie składniki. Cykorię umyć, usunąć uszkodzone listki, pozostałe porozdzielać i pokroić na 3-4 części. Gruszki ze skórką przepołowić, wyjąć gniazda nasienne i pokroić owoce na cienkie plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aby stały się chrupkie. Wymieszać ostrożnie cykorię z gruszkami
i orzechami. Roquefort pokruszyć, najlepiej widelcem, i posypać nim sałatkę. Polać sosem. Nie mieszać.
Komentarze
Panie Piotrze, czy naprawdę trzeba kroić cykorię na 34 części? Kto by to liczył? Może wystarczy na 3-4?
Serdecznie pozdrawiam,
Małgorzata
Panie Piotrze, czy naprawdę trzeba kroić cykorię na 34 części? Kto by to liczył? Może wystarczy na 3-4?
Serdecznie pozdrawiam,
Małgorzata
Już naprawione. Komputer sieciowy bezlitośnie ignoruje myślniki (pauzy lub półpauzy) z przepisów p. Piotra (zezwala tylko na dywizy), stąd w tym przypadku tak potężne rozmnożenie cząstek cykorii.
Już naprawione. Komputer sieciowy bezlitośnie ignoruje myślniki (pauzy lub półpauzy) z przepisów p. Piotra (zezwala tylko na dywizy), stąd w tym przypadku tak potężne rozmnożenie cząstek cykorii.