Sałatka z cykorii z serem roquefort

(4 porcje)

2 duże kolby cykorii, 2 słodkie gruszki, 10 dag sera roquefort, 8 połówek orzechów włoskich
na sos: 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka oleju z orzechów włoskich, sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotować sos, dokładnie mieszając w słoiku typu twist wszystkie składniki. Cykorię umyć, usunąć uszkodzone listki, pozostałe porozdzielać i pokroić na 3–-4 części. Gruszki ze skórką przepołowić, wyjąć gniazda nasienne i pokroić owoce na cienkie plasterki. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aby stały się chrupkie. Wymieszać ostrożnie cykorię z gruszkami
i orzechami. Roquefort pokruszyć, najlepiej widelcem, i posypać nim sałatkę. Polać sosem. Nie mieszać.