Na tureckim kazaniu

Dostałem w prezencie od wnuka piękną książkę o historii kuchni tureckiej w XIX  wieku. Otrzymałem tez obietnicę, że w wolne wieczory ofiarodawca siądzie ze mną przy komputerze i przetłumaczy to i owo. Tymczasem jednak wolnego wieczoru nie ma a ja już parę rozdziałów książki wytypowałem do przekładu. Zrobiłem to na podstawie pięknych ilustracji.
Na pierwszy ogień pójdzie ten:


Zamieszczam też tekst oryginalny, bo jak wydaje mi się jest bardzo ciekawy. Zobaczymy czy będzie mi sie podobał gdy będzie bardziej zrozumiały.

TAVUK KULBASTISI

 „Bir yagli ve semiz i/e kórpe tavugu tern izleyip ortasindan yarip, kemigini tokmaklamali ve kaburgalanyla koltuk altlarmdan bicak ile yarip, fakat kaburga kemiklerini sirt kemiginden ve ikiye munkasim olan gógus kemiklerini gógus etinden koparmamali ve sogan suyu i/e karabiber ve sair matlup olan baharat ile ovmali; oluklu izgaranin hazinesine tavugun bobrek yagini koyup ve izgarada tavugu altust etmeye ba$lamali i/e yagin posasini aldikta ve oluklardan gelen su ile yag kanstiktan sonra tavugu altust eyledikce, bir tavuk tuyu ve sair vasita ile surmeli. Eger kulbastinin yumusak olmasi matlup ise tavugun ustude duz bir tabak bulundurulup, tavuk cevrildikce kapagi daima uzerinde bulundurmali.”

 Ayse Fahriye, Ev Kadini, no. 117.

A teraz na osłodę:

 Makagigi (tureckie)

Wziąć pół funta cukru, ugotować gęsty syrop, następnie kwartę maku ogrzać mocno w drugim rondelku i gdy syrop już gotów, wlać go do rondla, z makiem dobrze wymieszawszy, do tego włożyć pełną kwaterkę miodu i tak długo wszystko razem gotować, aż makagigi będą pachnąć prażonym makiem; wtedy wsypać pół łyżki mąki pszennej i jeszcze z dziesięć minut z mąką smażyć, po czym wyłożyć na stolnicę wodą polaną i, wałkiem od ciasta rozwałkowawszy cienko, pokrajać w kwadraty. Trzymać je w blaszanem pudełku, gdyż prędko wilgotnieją i tracą na smaku. Najlepiej jest rozwałkowywać makagigi na blacie marmurowym lub porcelanowym, lecz w braku tych trzeba stolnicę drewnianą zlać zimną wodą, aby do drzewa nie przylgnęły. Wałek również zmoczyć.
(Lucyna Ćwierczakiewiczowa)