Zielony chłodnik
Garść (ok. 10 dag) szczawiu, tyleż szpinaku, małą główka sałaty masłowej, ząbek czosnku, po 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, szczypiorku i koperku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 szklanki kefiru, 5 łyżek smietany, sól, pieprz, 4 jajka ugotowane na twardo
1. Oczyścić szpinak i szczaw, pokroić na paski, wrzucić na szklankę wrzącej osolnej wody i gotować 2 minuty.
2. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, czosnek drobno posiekać. Dodać do ugotowanego szpinaku i szczawiu wraz z kefirem, śmietaną i sokiem cytrynowym. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać chłodnik siekaną zieleniną, dodać pokrojone w ćwiartki jaja na twardo.