Polędwiczka duszona w sosie pomarańczowym
Duża polędwiczka wieprzowa, średnia czerwona cebula, pomarańcza, 2 gałązki rozmarynu, sól, pieprz, 3 łyżki oleju
1. Polędwiczkę pokroić w plasterki, każdy lekko ucisnąć dłonią, aby nadać im kształt. Posypać solą i pieprzem oraz rozdrobnionym rozmarynem.
2. Na oleju obsmażyć plasterki polędwiczki, odłożyć.
3. Na pozostałym na patelni oleju poddusić posiekaną jak najdrobniej cebulę, do której na koniec dodać łyżkę startej z pomarańczy skórki oraz wyciśnięty z całej pomarańczy sok. Dusić 3 minuty.
4. Do sosu włożyć polędwiczki i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut.
Komentarze
Chciałabym zapytać o mięso do tego dania – ostatnio natknęłam się na polędwicę wieprzową oznaczoną symbolem PQS – czy mięso tak oznaczone jest lepsze gatunkowo?
Chciałabym zapytać o mięso do tego dania – ostatnio natknęłam się na polędwicę wieprzową oznaczoną symbolem PQS – czy mięso tak oznaczone jest lepsze gatunkowo?
Jest lepsze. Z wielu względów. I na pewno podlega o wiele ostrzejszym kontrolom 🙂
Jest lepsze. Z wielu względów. I na pewno podlega o wiele ostrzejszym kontrolom 🙂
Przepraszamy za spóźnioną odpowiedź spowodowaną urlopem. Potwierdzam to co napisał(a) kas. To mięso wyższej jakości, a więc i droższe, podlegające ścisłym rygorom i kontrolom. Ale warte jest swojej ceny.
Przepraszamy za spóźnioną odpowiedź spowodowaną urlopem. Potwierdzam to co napisał(a) kas. To mięso wyższej jakości, a więc i droższe, podlegające ścisłym rygorom i kontrolom. Ale warte jest swojej ceny.
witam, czym można ewentualnie zastąpić rozmaryn? dziękuję:)
witam, czym można ewentualnie zastąpić rozmaryn? dziękuję:)
Innym ziołem. Np. tymiankiem albo oregano. Można dobierać wg. gustu. Ja często sięgam po gałązkę zielonej pietruszki. Smacznego.
Innym ziołem. Np. tymiankiem albo oregano. Można dobierać wg. gustu. Ja często sięgam po gałązkę zielonej pietruszki. Smacznego.