Zapiekane nektarynki

4 nektarynki, 3/4 szklanki soku winogronowego, ? szklanki cukru, 25 dag serka mascarpone, 4 łyżki słupków migdałowych, łyżeczka oleju

1. Nektarynki przepołowić, usunąć pestkę. Ułożyć na blaszce, przekrojem do góry.
2. Wymieszać sok winogronowy z 3 łyżkami cukru i polać nektarynki.
3. W piekarniku nagrzanym do 200 °C piec owoce 30 minut.
4. Pozostały cukier rozpuścić na patelni, wrzucić słupki migdałowe. Kiedy migdały pokryją się karmelem, przełożyć na posmarowaną olejem blaszkę (może być aluminiowa). Zastygnięte migdały posiekać szerokim, ostrym nożem.
5. Nektarynki dekorować sporymi porcjami mascarpone posypać siekanymi migdałami w karmelu.