Kotlety rybne
1 kg filetów z dowolnej ryby (najlepiej z morszczuka lub mintaja), 4 ząbki czosnku, cebula, łyżeczka masła, 4 jaja, czerstwa kajzerka, sól, pieprz, 4 łyżki siekanego koperku, pół szklanki tartej bułki, pól szklanki oleju lub 3 łyżki smalcu do smażenia.
1. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
2. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
3. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle.
4. Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć z solą lub przecisnąć przez praskę.
5. Rybę zemleć wraz z podsmażona cebulą i bułką, dodać jaja, koperek i czosnek, pieprz i sól. Bardzo starannie wyrobić masę.
6. Formować z masy owalne kotlety, panierować je w tartej bułce smażyć w rozgrzanym oleju lub smalcu na złocisto.
Kotlety rybne doskonale smakują zarówno na gorąco jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa.