Gulasz jarski z soczewicy

25 dag soczewicy, 2 duże ziemniaki, średnia cukinia, 2 duże pory, kawałek selera, cebula, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny do smaku, 2 i pół szklanki wody, średnia cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 kopiaste łyżki siekanej zielonej pietruszki.

1. Soczewicę umyć, zalać chłodna woda i pozostawić na dobę, po czym odlać wodę, wlać 2 i pół szklanki świeżej i ugotować soczewicę do miękkości.
2. Pokroić w kostkę ziemniaki i seler, cukinię w niezbyt cienkie plasterki, por w makaronik. Dodać warzywa do ugotowanej już soczewicy, doprawić solą i pieprzem i razem gotować jeszcze 20 minut.
3. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do soczewicy. Doprawić danie sokiem z cytryny i siekaną zieloną pietruszką. Gotować jeszcze 2 minuty.