Gotowane pstrągi w sosie śmietankowym
4 duże filety z pstrąga, 4 duże marchwie, 2 cykorie, pół selera, duży por, szklanka śmietanki 30 -proc. szklanka śmietanki – 12 proc., łyżka masła, sól, pieprz. Do posypania: łyżka siekanej zielonej pietruszki.
1. Marchew i seler obrać, pokroić w słupki; cykorie obrać z wierzchnich listków i pokroić w paski, również białą część pora pokroić w cienkie paski.
2. Zagotować 4 szklanki osolonej wody, wrzucić warzywa, po 3 minutach wyjąć przy pomocy cedzakowej łyżki. Wywar pozostawić.
3. Na rozgrzane masło wrzucić osączone dokładnie warzywa i podsmażyć. Zalać warzywa obydwoma rodzajami śmietanki i dusić, aż sos zgęstnieje, dodać sól i pieprz do smaku.
4. Filety z pstrąga umyć, wywar pozostawiony po gotowaniu warzyw zagotować i do wrzącego włożyć filety, gotować 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
5. Ułożyć filety na półmisku, zalać gorącym sosem śmietankowym z warzywami.