Dorsz pana Gomeza

60 dag filetów z dorsza (bez skóry), 6 średnich ziemniaków, 3 cebule, ząbek czosnku, 3 jaja na twardo, szklanka oliwy, sól, pieprz, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek.

1. Dorsza ugotować, najlepiej na parze lub w niedużej ilości osolonej wody, ostudzić, porozdzielać na kawałki.
2. Ziemniaki podgotować w mundurkach (10 minut od zawrzenia wody), ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
3. Na 6 łyżkach oliwy zeszklić pokrojona w piórka cebulę, wcisnąć przez praskę czosnek i odstawić.
4. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: pokrojone ziemniaki, rozdrobnioną rybę i podduszoną cebulę. Każdą warstwę lekko posypać solą i pieprzem.
5. Zalać całość pozostałą oliwą i zapiekać w temperaturze 180 st C około 20 minut. Na zakończenie posypać wierzch oliwkami i posiekanymi jajkami, po minucie wyjąc z piekarnika i posypać siekaną zieloną pietruszką.