Karkówka na grill
1 kg karkówki,1/3 szklanki sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 3 ząbki czosnku, 2 gałązki bazylii, majeranek, pieprz
1. Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry. Można bardzo lekko pobić tłuczkiem.
2. Wymieszać sos sojowy z miodem i octem balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, po pół łyżeczki majeranku i pieprzu mielonego oraz rozdrobnioną bazylią. Posmarować zaprawą plasterki mięso. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
3. Przygotować grill ogrodowy lub w piekarniku, mięso wyjęte z marynaty ułożyć na kratce i piec (w piekarniku w temperaturze 200 st. C) po 10 minut z każdej strony.
W czasie pieczenia polewać kilka razy marynatą.