Zupa egzotyczna
Na wywar: podwójny filet z kurczaka, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera i por Mały brokuł, puszka mleka kokosowego (400g), 2 cytryny, 2 papryczki chili, 5 cm imbiru, sól
1. Zalać mięso i obrane warzywa 7 szklankami wody i ugotować wywar. W połowie gotowania dodać pokrojone papryczki chili i imbir.
Powinno pozostać 6 szklanek wywaru.
2. Podzielić brokuł na bardzo drobne różyczki.
3. Sparzyć wrzątkiem cytryny. Z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić na plasterki wraz ze skórką.
4. Mięso z rosołu wyjąć, pokroić na kawałki i dodać znów do zupy.
5. Do zupy dodać także mleko kokosowe i gotować 10 minut, tuż przed zakończeniem dodać różyczki brokułu i sok cytrynowy, posolić. Podawać zupę udekorowaną plasterkami cytryny.